Tokaj ŐŐsz 2013 - 20-09-2013
A Tokaji Ősz rendezvény az egyik legátfogóbb és legtöbb pincészetet megmozgató eseménye országunk kiemelt borvidékének, Tokajnak. Zártkörű fesztivál, mely megpróbálja a leginnovatívabb pincészetek bevonásával a tokaji borvidék aktuális borminőségét, borálmodását és életérzését bemutatni az érdeklődőknek. Ugyan a fesztivál jubilál (tizedik alkalommal kerül megrendezésre az idén), mégsem tudunk túl sokat létrejöttének körülményeiről és felépítéséről. Az ötletgazdát, dr. Vinnai Balázst kérdeztük.
Category - Tokaj X.
Tokaj X. » Hungary » Tokaj » 20-09-2013

Event Language : Other
Event Date : 20-09-2013
Honnan az ötlet?

Az alapgondolat onnan indult, hogy korábban üzemeltettünk egy Tokaj.hu elnevezésű oldalt, amely a várossal, a borvidékkel foglalkozott. Az első éves születésnapunk alkalmából egy összejövetelen egybegyűjtöttük az itt dolgozó borászokat és azokat a véleményformálókat, akiknek a borvidék szempontjából komoly szerepet tulajdonítottunk.

Ezen az eseményen ismertük fel, hogy a borvidéki szinten megvalósuló rendezvények alapvetően nem használják fel azt az elmúlt években megszületett minőségi alapot, melyet a folyamatosan, szervesen fejlődő tokaj-hegyaljai borászatok nyújtanak. Ezért úgy gondoltuk, fontos lenne egy olyan program megvalósítása, amely presztízsében is illeszkedik ahhoz a minőséghez, amit a vezető helyi pincészetek elértek, és ahova Tokaj nemzetközi tekintetben is pozícionálni igyekszik önmagát. Megjegyzem, hogy ezt ma is így gondoljuk.

Milyen formát találatok alkalmasnak erre?

A rendezvény egy Tokaj-Hegyalja iránt érdeklődő célközönség elérésére törekszik, akik a Tokaji Ősz hétvégéjéről a borvidék iránti elkötelezettként távoznak. A magas minőségű szolgáltatások biztosítása érdekében az elmúlt évek során megtartottuk a rendezvény exkluzivitását, a fogadott közönség szándékosan alacsonyan tartott létszámát.

Egy olyan komplex hétvégi programcsomagot állítottunk össze, amely lehetőséget biztosít a borászoknak a helyben történő bemutatkozásra, mindezt hozzá illő gasztronómiai kísérettel.

A Tokaji Ősz immár tízéves fennállása alatt történtek-e változások, fejlesztések?

Szerintem az egyik legnépszerűbb újítás az volt, amikor bevezettük a dűlőtúrákat. Azzal, hogy minden csoport részt vesz egy ilyen, az ültetvényen zajló kóstolón, rá szeretnénk ébreszteni az embereket, hogy bort kóstolni nemcsak pincében lehet, sőt a szőlőtőkék között tett kirándulás arra is jó, hogy közelebb kerüljünk a borokat adó gyümölcshöz, vagy a gyakorlatban is megfigyeljük az oly gyakran emlegetett talajtípus-variációkat.De az elmúlt évtizedben ezen kívül sokat tapasztaltunk és finomítottunk. A legnagyobb változtatást az idei év hozza, mivel most a Tokaji Ősz hétvégéjének programja hármas egység felépítésére törekszik a péntek, a szombat és a vasárnap egyedi tartalommal való megtöltésén keresztül.

Hogyan zajlik a gyakorlatban ez a hétvége?

Az idei Tokaji Ősz egy jubileumi esemény, ezért is kapta „A Tizedik” mottót. Megpróbáltunk ehhez a kerek számhoz igazodóan összeállítani a programokat.

Az elmúlt évek tapasztalatait beépítve koncepciónkba, már a pénteki napon kezdetét veszi a programsorozat. Ezen a napon szakmai jellegű kóstolóba kapcsolódhatnak be igény szerint a Tokaji Ősz vendégei és korlátozott számban azok a borkedvelők is, akik csak ezen az egy programon kívánnak részt venni. Az idén ennek témája a mádi termőhelyekről szüretelt borok lesznek. 10 mádi termőhellyel rendelkező birtok mutatja be 10 borát. Az eseményt Szepsy István és Alkonyi László közösen vezeti.

A szombati napon együtt ünnepeljük a Tokaji Ősz tizedik évfordulóját, ahol az elmúlt tíz évjárat tíz bora kerül bemutatásra tíz meghatározó pincészet képviseletében. Az esemény gasztronómiai szakmai támogatójának Vomberg Frigyest, a Magyar Gasztronómiai Egyesület alapító tagját kértük fel. Munkájával támogatni fogja a hétvége gasztronómiai összehangoltságát, a helyi séfek által elkészítendő borvacsorák sikerességét.

A Tokaji Ősz tíz borvacsorával készül a jubileumi hétvége szombati napjának lezárására, ahol vendégeink a borászokkal és séfekkel együtt vehetnek részt egy érdekes utazáson a tokaji borokhoz hangolt ízek világába. A szombati nap végén a borvidék színvonalas szállóiba vonulnak vissza vendégeink annak érdekében, hogy minél felkészültebben indulhassanak útnak vasárnap délelőtt Tokaj-Hegyalja történelmi dűlőinek közelebbi megismerésére. Ezeken a dűlőtúrákon alkalom nyílik a felkeresett dűlőkből született borok kóstolására, dűlő és bor kapcsolatának további értelmezésére a vendégeinket kalauzoló borászok, borászatok további borainak megismerése mellett.

A dűlőtúrát követően egy kötetlen hangulatú záró rendezvényre várjuk vendégeinket a Disznókő Szőlőbirtok Ekler Dezső által tervezett Traktorgarázsába. Idén lehetőség van déltől a folyamatos megérkezésre és a vendégek szabad időbeosztására az ebéd, borkóstolás és hazaindulás terén. Látogatóink számára lehetőség nyílik a záró rendezvény keretei között rendezett kisebb borfesztiválon több olyan tokaj-hegyaljai borászatot megismerni, akikkel a hétvége korábbi programjain nem találkozhattak.Tokaji Ősz vendégeit Budapestről, illetve igény szerint más nagyvárosból szervezett buszokkal szállítjuk a borvidékre, és biztosítjuk számukra az egyes helyszínek közötti transzferrel a mozgás és a borkóstolás szabadságát.

Milyen szempontok alapján válogattátok össze a záró esemény borsorát?

Egy olyan programsort igyekszünk összeállítani, amely a borvidék modern kori története szempontjából meghatározó borokat, borászokat és gondolatokat sorakoztat fel. Célunk ezt a borvidéket, mint az ország meghatározó termőhelyét, a sorsát alakító és az alakulást kívülről szemlélő embereknek egyaránt egy új vetületben értelmezve megmutatni. Törekszünk a borvidék forradalmi fejlődési szakaszait és eredményeit sorra venni, legyen szó a '90-es évek elejétől csiszolódó egyedi édes borokról, a 2000-es évektől csúcsra törő száraz borokról vagy a borvidék új felismeréséről, a tokaji pezsgőről.

Megtudhatunk esetleg néhány konkrét nevet?

A jubileumi Tokaji Ősz hétvége 41 borászat 23 helyszínen történő megmutatkozását teszi lehetővé, magában foglalva Tokaj-Hegyalja elmúlt húsz évének meghatározó szereplőit. Úgy érzem, nehéz és talán kissé igazságtalan lenne csak néhányat kiragadni közülük. A hétvége minden résztvevője átadott valamit saját magából a tokaji borvidék megújítása, újragondolása érdekében.

Hogyan lehet jelentkezni?

A Tokaj Ősz honlapján keresztül a napokban elindul a jegyértékesítés. A programok közül egy-egy csomagot lehet választani, de lesznek programrészek, amelyekre egyénileg is lehet jelentkezni. Ilyen esemény lesz a pénteken tartandó mádi borbemutatónk és néhány borvacsoránk is. De aki teheti, annak javaslom, hogy próbálja az egész hétvégéjét szabaddá tenni, és egy kicsit megállítani az időt ebben a csodálatos környezetben, elkötelezett, alkotni akaró és tudó emberek társaságában, mellyel mi kilenc alkalom után sem tudunk betelni. Mindenkit szeretettel várunk.

Event Details :
Event Name : Tokaj ŐŐsz 2013
Event Category : Tokaj X.
Event Date : 20-09-2013
Country : Hungary
Region : Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Town : Tokaj

Event Submitted By
Name : Márta Czinger
Town : GYŐR
Region : Veszprém megye, Vas megye
Country : Hungary
Tel : +36309948743

 

Next Event Back to previous page Back to Restaurant Guide

Selected Restaurant

Restaurant in Diekirch, Luxembourg

Restaurant Hotel du Parc
Restaurant in Diekirch, Luxembourg
We offer Luxembourgish and
French cuisine.
A cosy bar lounge creates a relaxing atmosphere

More...
List your Restaurant for FREE...


Recommended Wines

Wines from South Africa

VIN DE FLORENCE 2008
Wines from South Africa
VIN DE FLORENCE 2008 Pale yellow-green colour. The nose is extremely attractive with hints of green apples, ripe tropical fruit, ginger, raisins and Muscat. T...
More...
More Wines...
List your Vineyard for FREE...
Recipe Of The Day

Sinanglao (Beef Stew in Clear Broth)
Sinanglao (Beef Stew in Clear Broth)
More...
More Recipes...
List your Recipe for FREE...
Home
Restaurants
Vineyards
Wines
Recipes
Events
Food Products
France  •  Austria  •  Belgium  •  Germany  •  Ireland  •  Italy  •  Liechtenstein  •  Luxembourg  •  Netherlands  •  Portugal  •  Russia  •  Spain  •  Switzerland  •  United Kingdom
Amsterdam Antwerp Barcelona Belfast Berlin Bologna Bordeaux Bremen Bristol Bruxelles
Dublin Florence Frankfurt Geneve Hamburg Lisbon London Luxembourg Lyon Madrid
Milano Manchester München Paris Porto Reims Roma Sevilla Torino Wien
Onlince Since 2009
gourmet@restaurants-guide4u.com
© 2008 restaurants-guide 4u.com. All rights reserved