Móri Bornapok - 03-10-2013
10-03-2013-10-06-2013
Móri Bornapok Event Category: bor, hagyomány, kultúra - Country: Hungary - Town: Mór Móri Bornapok Event Category: bor, hagyomány, kultúra - Country: Hungary - Town: Mór Móri Bornapok Event Category: bor, hagyomány, kultúra - Country: Hungary - Town: Mór Móri Bornapok Event Category: bor, hagyomány, kultúra - Country: Hungary - Town: Mór
Category - bor, hagyomány, kultúra
bor, hagyomány, kultúra » Hungary » Mór » 03-10-2013

Event Language : Other
Event Date : 03-10-2013


A város nemzetközi hírű rendezvénye, nagy eseménye a szürethez kapcsolódó Móri Bornapok, amelyet hagyományosan október első hétvégén rendeznek meg Mór város önkormányzatai, hagyományőrző és borászati szervezetei. A móri borok népszerűsítése céljából első alkalommal 1934-ben tartottak Móron bornapot, akkor a híres Ilkovics vendéglős és borkereskedő kezdeményezésére Budapestről „filléres" vonatokkal szállították Mórra a vendégeket. Az első bornap hamarosan hagyománnyá vált, és az itt élő emberek vendégszeretete sok hívet szerzett a városnak.

A móri borünnep sajátos hangulata, a jó borok és ételek, a művészeti, kulturális, sport és szórakoztató programok évente több tízezer látogatónak nyújtanak maradandó élményeket, akik közül sokan évről-évre visszatérnek a Vértesaljára. Sok móri családhoz érkeznek vendégek ebben az időszakban és a testvérvárosi, a zenei, táncművészeti és családi kapcsolatoknak köszönhetően a Bornapon egyre több a külföldről érkező vendég is.

Az ünnepi megnyitó és a városi kitüntetések átadása mellett a rendezvények sokszínű kavalkádja kínál tartalmas időtöltést és könnyed szórakozást a vendégeknek. A móri Képző- és Iparművészeti Szabadiskola Alapítvány alkotói művészzászlóikkal díszítik fel a belvárost, éremveréssel és művészeti kiállításokkal emelik a rendezvény kulturális rangját. A Kapucinus téri nagyszínpadon napközben egymást váltják a színvonalas zenei és táncprodukciók, esténként pedig neves együttesek, előadók meghívásával könnyűzenei koncertekre kerül sor.

A rendezvény alatt borutca tart nyitva a Kapucinus téren, ahol a borvidéki termelők faházakban kínálják jobbnál-jobb boraikat. Természetesen a jó borok mellett nem hiányoznak a lacikonyhák, az édesség, langalló- és kürtőskalácsárusok sem. Így az éhes turista finom pecsenyékkel, frissensültekkel, csemegékkel alapozhatja meg gyomrában a híres móri borok helyét, amit akár a pincesori nyitott pincékben is elfogyaszthatnak a borkedvelők.

A város nemzetközi hírű büszkesége, a Móri Ifjúsági Fúvószenekar a Bornapokhoz kötődve kétévente nemzetközi fúvószenei fesztivált rendez, amely nagy sikerrel hirdeti a zene és bor elválaszthatatlan kapcsolatát. A köztes években a neves helyi tánccsoportokra épülve nemzetközi néptánc fesztivál emeli a Bornapok hírnevét.

A móri hagyományőrzők, borosgazdák és lovasfogatok mellett a fúvószenei- és néptánc fesztiválokra érkező magyar és külföldi zenekarok, borrendek, táncosok, zenészek is részt vesznek a szüreti felvonuláson, a Móri Bornapok talán legnagyobb közönséget vonzó köztéri attrakcióján, amely minden bornapon hagyományosan vasárnap délután kezdődik.

A Bornapokhoz természetesen bazár és kirakodóvásár is társul, de a legnagyobb sikere a Lamberg-kastély udvarában megrendezett sokoldalú népművészeti vásárnak van a termékek magas színvonala miatt.

Nem hiányoznak a programkínálatból a sportrendezvények sem: sakk, asztalitenisz, lövészet, labdarúgás íjászat, - néhány a példa a széles rendezvénykínálatból. A Bakonyi Hagyományőrző Szabadcsapat és a csókakői íjászok korhű ruháikban harci bemutatóval szórakoztatják a közönséget. Lovasparádék, fogathajtóversenyek dobogtatják meg a lovassportok szerelmeseinek szívét, amelyeknek a Hétkúti Lovaspark ad otthont a Bornapok alatt. Több gyermekprogram - pl. ének- és bábműsor, játszóház - nyújt élményeket a legfiatalabbaknak. Számukra a hagyományos bornapi gyermek-rajzkiállítás bemutatkozási lehetőséget is ad.

1999-től borkirálynő választásra is sor kerül a Bornapok keretében. A nagyközönség előtt zajló elméleti és gyakorlati megmérettetés jutalma a díszes korona és a borlovagok hódolata, amelyek mellé az a megtiszteltetés is társul, hogy egy éven át a borkirálynő és udvarhölgyei képviselhetik Mórt a nagyvilágban.

A rendkívül sokrétű bornapi programok szervezésben évről-évre összefognak a város intézményei, lakossága és civil szervezetei. A város önkormányzatai és a főszervező Radó Antal Városi Könyvtár és Művelődési Központ mellett szerepet vállalnak a móri borkultúra hagyományőrző szervezetei - a Brindisi Szent Lőrinc Borrend, a Móri Borbarát Hölgyek Egyesülete -, a különböző borászati szervezetek, a helyi kulturális csoportok és sportszervezetek, a történelmi hagyományok, a testvérvárosi, fúvószenei, tánc- és képzőművészeti kapcsolatok ápolói és a város lakosságának jelentős része. Az elért szakmai színvonalat jellemzi, hogy 2009-ben a rendezvény minősített gasztronómiai fesztivál címet kapott a Magyar Fesztivál Regisztrációs és Minősítési Program keretében.

A kezdetben egynapos program 2008-tól már négynaposra bővült és immár évente közel 100 különböző programot kínál a város lakosságának és vendégeinek. A rendezvények döntő része ingyenesen látogatható.

Jó borával, kultúrával, műsorokkal Önt is várja

a Móri Bornapokon az Ezerjó hazája!

Event Details :
Event Name : Móri Bornapok
Event Category : bor, hagyomány, kultúra
Event Date : 03-10-2013
Country : Hungary
Region : Fejér megye
Town : Mór

Event Submitted By
Name : Márta Czinger
Town : GYŐR
Region : Veszprém megye, Vas megye
Country : Hungary
Tel : +36309948743

More Pictures
Móri Bornapok Event Category: bor, hagyomány, kultúra - Country: Hungary - Town: Mór Móri Bornapok Event Category: bor, hagyomány, kultúra - Country: Hungary - Town: Mór Móri Bornapok Event Category: bor, hagyomány, kultúra - Country: Hungary - Town: Mór
Móri Bornapok Event Category: bor, hagyomány, kultúra - Country: Hungary - Town: Mór Móri Bornapok Event Category: bor, hagyomány, kultúra - Country: Hungary - Town: Mór

Next Event Back to previous page Back to Restaurant Guide

Selected Restaurant

Restaurant in Milano, Italy

Ristorante Savini
Restaurant in Milano, Italy
Il ristorante si trova al primo piano del Savini qui potrete degustare i piatti attentamente studiati dall’ executive chef Matteo Torretta che vi accompagnerŕ i...
More...
List your Restaurant for FREE...


Recommended Wines

Wines from Hungary

Kékfrankos
Wines from Hungary
2007 Kékfrankos Cabernet Rosé The 2007 Kékfrankos Cabernet Rosé is a fresh, fruity wine with a nice, intense bouquet.
More...
More Wines...
List your Vineyard for FREE...


Food Products

Non Alkoholic Beverages

Fruits of Life, Inc.
Lipa Buko Juice is made of pure coconut water, a natural isotonic beverage that is rich in potassium and magnesium, and contains a considerable amount of vitami...
More...
More Products...
List your Food Product for FREE...


Recipe Of The Day

PAKSIW NA LECHON (Roasted Pork Stew in Vinegar and Tangy Liver Sauce)
PAKSIW NA LECHON (Roasted Pork Stew in Vinegar and Tangy Liver Sauce)
More...
More Recipes...
List your Recipe for FREE...
Home
Restaurants
Vineyards
Wines
Recipes
Events
Food Products
France  •  Austria  •  Belgium  •  Germany  •  Ireland  •  Italy  •  Liechtenstein  •  Luxembourg  •  Netherlands  •  Portugal  •  Russia  •  Spain  •  Switzerland  •  United Kingdom
Amsterdam Antwerp Barcelona Belfast Berlin Bologna Bordeaux Bremen Bristol Bruxelles
Dublin Florence Frankfurt Geneve Hamburg Lisbon London Luxembourg Lyon Madrid
Milano Manchester München Paris Porto Reims Roma Sevilla Torino Wien
Onlince Since 2009
gourmet@restaurants-guide4u.com
© 2008 restaurants-guide 4u.com. All rights reserved